Празднование 9 мая в г.Патры

Все более массово соотечественники в различных городах Греции отмечают День Победы. В празднествах наряду с соотечественниками принимают участие и граждане Греции, чьи родители, деды и прадеды боролись на фронтах Второй Мировой войны с гитлеровскими захватчиками.

Соотечественники города Патры отпраздновали День Победы в городке Калаврита вместе с его жителями. Во время войны все мужское население городка, включая детей, было уничтожено гитлеровскими захватчиками. Здесь по-особенному чтят память защитников и празднуют Победу.

 

6 мая членами организации соотечественников "Союз" г.Патры, института Межкультурных Отношений (Патры), общественной организации "Афанасиос Разикотсикас" (г.Месолонги) и общественной организации памяти Холокоста (Калаврита) и сотрудниками Почетного Консульства РФ в г.Патры было осуществлено возложение цветов к Мемориалу Холокоста.   Люди в дань памяти пришли с фотографиями своих героев. Дети держали портреты прадедов. Мы помним! Мы гордимся! 1941-1945

Здесь была проведена акция Георгиевская ленточка. В мемориальном музее Холокоста прошла встреча с Димопулосом Георгиосом, свидетелем преступлений нацистов в Калавритах.

О праздновании написала греческая газета "Пелопоннес", посвятив событию статью 11 мая 2018 года:

Παραμονή της Μεγάλης Ημέρας της Νίκης κατά του φασισμού, την οποία οι περισσότερες χώρες της Σοβιετικής Ένωσης γιορτάζουν στις 9 Μαΐου, το Επίτιμο Προξενείο της Ρωσίας στην Πάτρα, η « Ένωση Συμπατριωτών της τέως ΕΣΣΔ και των επιγόνων τους κατοίκους Πατρών και νομού Αχαΐας «Σογιούζ», το Ινστιτούτο Διαπολιτισμικών σχέσεων και ο Σύλλογος Μεσολογγίου «Αθανάσιος Ραζηκότσικας» κατέθεσαν στεφάνια και λουλούδια στο Μνημείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Με αυτό τον τρόπο οι παραβρισκόμενοι στην εκδήλωση της 6 Μαΐου 2018 τίμησαν τα θύματα των Καλαβρύτων που εκτελέστηκαν από τους ναζί του τακτικού γερμανικού στρατού, της γνωστής Βέρμαχτ, στο Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα. Η δράση αυτή αποτέλεσε όχι μόνο φόρο τιμής για τους νεκρούς των Καλαβρύτων, αλλά και για όλους τους Ρώσους Συμπατριώτες και όσους θυσιάστηκαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Η Γραμματέας του Επίτιμου Προξενείου της Πάτρας Απάλκοβα Τατιάνα διηγείται: «Στη πρώην ΕΣΣΔ, σχεδόν σε κάθε οικογένεια υπάρχει κάποιο σημάδι από τα δύσκολα χρόνια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου του 1941-1945, έτσι οι παρακαταθήκες της ιστορίας περνούν από γενιά σε γενιά. Για αυτό το λόγο όλοι οι συμπατριώτες μας για να τιμήσουν τους συγγενείς τους βετεράνους στρατιώτες, είτε μαχητές της Αντίστασης, είτε αιχμαλώτους σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, είτα τα παιδιά του Πολέμου, κρατούσαν στην εκδήλωση τη φωτογραφία ή το όνομα του συγγενή τους στην κατάθεση λουλουδιών.

 

Όλοι οι Ρώσοι ομογενείς όπως και οι Έλληνες που στήριξαν αυτή τη δράση, είχαν καρφιτσώσει στις μπλούζες και τα σακάκια τους την κορδέλα του Αγίου Γεωργίου. Αυτή η κορδέλα αποτελεί το σύμβολο της Μεγάλης Νίκης κατά του ναζισμού και φοριέται εις μνήμη των βετεράνων και των ηρώων που έπεσαν στο πεδίο της μάχης. Η κορδέλα αυτή έχει μεγάλη ιστορία. Στην προεπαναστατική Ρωσία αυτή η Κορδέλα στόλιζε το Σταυρό του Αγίου Γεωργίου, που αποτελούσε το ύψιστο παράσημο για τους στρατιώτες. Στην περίοδο του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου χρησιμοποιήθηκε κατά τη δημιουργία του Παρασήμου της Δόξας. Κάθε χρόνο στις αρχές Μαΐου το Επίτιμο Προξενείο της Ρωσίας στην Πάτρα πραγματοποιεί διανομή της κορδέλας, η οποία είναι γνωστή σε 92 χώρες του κόσμου.»

Полезные ссылки

Письмо администратору портала

 

Посольство Российской Федерации в Греции

Генеральное консульство Российской Федерации в г. Салоники

 

РЦНК в Афинах

R.I.A.L.L. media GROUP

 

 

 

 

 

 

 

 

СПЕЦПРОЕКТЫ

 

 

Гимн соотечественников

 

ФОТОГАЛЕРЕЯ | ksrs-greece.gr

 

 

 

ksrs-greece в twitter

 

 

Facebook